Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Sponsors

Interview Hans de Jong - ''We gaan voor de prijzen!''

29 juli 2021 16:30

J.Colijn

Aanstaande zaterdag starten de Kanaries aan de voorbereiding. Hopelijk duurt seizoen 2021-2022 langer dan zijn voorganger.

Samen met hoofdtrainer Hans de Jong blikken we onder andere vooruit naar de aankomende wedstrijden en komen we achter de doelstelling voor de komende maanden.

Wedstrijd_banner_4.png

Niet kunnen missen

Ter aftrap: Hans, hoe zag jouw agenda de laatste weken eruit? Hoe was je vakantie?

''Op 29 mei was de laatste training die in het teken van het afscheid van Nick en Jessey stond. Even later op 9 juni stond alweer de bijeenkomst met de nieuwe selectie op het programma. Daarna hebben de spelers en staf 7 weken vrij gehad om zich weer op te laden voor het nieuwe seizoen.

Dit hebben ze ook verdiend omdat wij de gehele corona periode hebben doorgetraind, zo is het team fit gebleven en niet te vergeten het sociale contact bleef in stand.

Voor mijzelf startte op 2 juni de UEFA A cursus, en 29 juni begon de voorbereiding bij mijn stage club (GVV Unitas). Een weekje Griekenland paste daar net tussen, dat was heerlijk en ook wel even nodig.''

Ben je in deze weken ook actief met voetbal bezig, of zet je dat expres op een lager pitje?

''Haha, nee dat komt niet op een lager pitje! Juist deze periode gebruik ik om weer na te denken over het afgelopen seizoen en het komende seizoen.
Voor een speler stopt het seizoen, voor de staf gaat het altijd door. Zo ben je bijvoorbeeld bezig om de randzaken te verbeteren, en weer de voorwaarden te creëren om goed te gaan presteren. Dit kan van kleding en ballen zijn, tot nieuwe trainingsvormen.

''Voor een speler stopt het seizoen, maar voor de staf gaat het altijd door.''

Door de stage bij Unitas en de cursus, krijg je ook weer nieuwe inzichten in hoe het op dat niveau eraan toe gaat. Dat vind ik leerzaam. Daarnaast heb ik met Peter (Pannekoek, red.) bijna dagelijks contact en daar komen altijd weer mooie ideeën en inzichten uit.''

CS6A5502.jpg
Peter Pannekoek.

In het voorjaar mochten we melden dat je bent toegelaten tot de opleiding UEFA A. Voor de nieuwsgierige lezers: zitten hier nog bekende namen tussen?
(behalve de schrijver van de besteller ‘Het mirakel van Brakel’)

''Bijna alle 16 cursisten hebben een betaald voetbalachtergrond, maar met name Wesley Sneijder springt er wel uit. Natuurlijk is dat even gek, maar iedereen zit daar met hetzelfde doel. Al moest ik wel even uitleggen waar Wilhelmina ’26 ligt, haha.

De cursus is tot nu toe leerzaam en de cursisten zijn allemaal aardige gasten, dat scheelt al een hoop.''

hdj.jpg
Hans schreef een boek over zijn periode bij Brakel. 

Bewuste keuzes

Wat staat er precies op het voorbereidingsprogramma de komende tijd?

''Aanstaande zaterdag is de eerste training, vanuit daar zullen we toe gaan werken naar de beker en competitiestart. Na 6 trainingen spelen we op 14 augustus de eerste wedstrijd sinds lange tijd uit bij S.S.C.'55, de club van oud-speler Nigel Branderhorst.

Dan volgen de wedstrijden GDC, PSV amateurs, Jan van Arckel en v.v. Baardwijk.
Daarna moeten wij klaar zijn voor de bekerwedstrijden.''

223.jpg
Wilhelmina treft oude bekende Nigel Branderhorst in de voorbereiding.

Waarom is juist de keuze gevallen op deze tegenstanders?

''Na bijna 1,5 jaar geen wedstrijden te hebben gespeeld moet je extra goed kijken naar de belasting van de spelers. De spelers zijn tijdens de kennismakingsavond gewogen en ze hebben conditionele schema’s meegekregen. Toch moeten ze straks weer helemaal in het ritme komen van de trainingen-wedstrijden. Peter heeft hiervoor zijn fysieke schema’s en oefeningen al klaar, ook de trainingen zullen wij hier iets op gaan aanpassen.

Maar ook het rekening houden met vakanties en afwezigheid van spelers is hierin meegenomen. Plus het zijn clubs uit de regio die ook graag tegen ons willen spelen, voor de spelers ideaal om weer in het eerder besproken ritme te komen.''

''Na 1,5 jaar geen wedstrijden, moet je extra goed kijken naar de belasting van de spelers.''

Wilhelmina ’26 is een opvallende afwezige deelnemer van de Altena Cup, wat is hier de reden van?

''Dit zijn een aantal redenen. Allereerst was er natuurlijk de Regio Cup opzet van Johan v.d. Werff, we zouden in de maand juni wedstrijden spelen. De bedoeling daarachter was goed, namelijk zorgen dat de clubs weer kantine-inkomsten konden genereren. Alleen dan start je automatisch later aan het seizoen. Het heeft dan geen nut om een paar weken later weer tegen elkaar te spelen in een toernooi vorm.

Ten tweede; wat veel mensen niet weten is dat wij in februari al starten met tegenstanders regelen voor de voorbereiding van het nieuwe seizoen. In maart was onze voorbereiding al rond. Dat geeft namelijk rust. Alleen S.S.C.'55 is dus later aan de voorbereiding toegevoegd, omdat we nu eerder zullen starten.

Ten derde; is de opzet en de communicatie van de Altena Cup in mijn ogen nog altijd niet goed. Nu is het op verschillende locaties verdeeld over de dinsdag en zaterdag. Je speelt in 180 minuten tegen 4 tegenstanders, met een extra puntensysteem per doelpunt.

altenacup2-750x422.jpg
De Kanaries schreven geschiedenis, door toentertijd de allereerste Altena Cup te winnen.

Ik vind dit soort toernooi vormen meer voor jeugdteams. Voor ons geldt dus dat je eigenlijk 2 wedstrijddagen weggooit met een normale wedstrijdvoorbereiding. Iedere club mag hierin zijn eigen keuze maken, maar na de corona-periode is onze voorbereiding in mijn ogen voor de spelers de beste keuze''

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Hoe kijk jij vooruit naar het nieuwe seizoen, wat is de doelstelling en waar ligt de ambitie?

''Ontzettend positief, ik heb het idee dat de selectie stabieler is geworden met de komst van Maverick, Remco en Dawid. Ook is het geweldig om te zien dat de jeugd dichterbij het 1e elftal komt.

CS6A5486.jpg     CS6A5487.jpg     CS6A5484.jpg
De drie nieuwkomers; Maverick van Maaren, Remco v.d. Heijden en Dawid Palicki.

De samenwerking met het 2e elftal verloopt super. De ambitie moet altijd het hoogst haalbare zijn, een doelstelling is vaak wat voorzichtiger omdat je afhankelijk bent van verschillende factoren.

Neem de blessure van Julian Vos. We hadden echt het idee dat hij een speler ging worden welke het verschil kon gaan maken voor ons. Nu moeten we hem helaas bijna een seizoen missen door een kruisband blessure. Er zullen dus andere spelers op moeten gaan staan. Maar met onze kwaliteiten moeten we voor een prijs gaan, dat weten de spelers zelf ook wel.''

''Onze selectie is stabieler geworden.''

Wie is er titelkandidaat in 2F en welke club moet vrezen voor de kelderplekken?

''Moeilijk te zeggen omdat ik me echt alleen bezighoudt met ons team. We zullen het wel gaan zien, er zijn altijd titelkandidaten die gaan tegenvallen en er zullen ook weer verrassingen zijn waar je niet op rekent. Deze vraag mogen de supporters invullen 😉.''

Afsluitende vraag, waar kijk je straks het meeste naar uit?

''Het klinkt al als een cliché, maar dat we straks weer onze wedstrijden spelen onder het toezicht van onze trouwe supporters. Uiteindelijk blijft dat het mooiste.

Ook het toeleven naar een wedstrijd, de spanning en het gezamenlijke doel nastreven is iets wat we hebben gemist. Je hoort het wel, we hebben er zin in!''

Veel succes met de voorbereiding en tot snel langs de lijn!
''Thanks, tot snel!''


Tekst: Jari Colijn

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!